Att bygga en egen bil

Äldre bilar på torgDagens bilar har många fördelar, men de har knappast någon själ. Därför är det fler och fler som väljer att bygga egna bilar. Inspirationen kommer ofta från förr, men man kan även skapa något helt eget.

Dagens bilar är säkrare än någonsin tidigare, och drar mindre bensin (om de inte drivs på något annat sätt), men har de någon själ? Nej, det har de inte, skulle nog många säga. Därför finns ett stort intresse bland svenska fordonsentusiaster för att bygga sin egen bil. Den här typen av fordon omgärdas av speciella regler, och de reglerna finns att läsa här.  Faktum är att reglerna har flera luckor. Det går bl.a. inte att registrera en bil som någon annan byggt, om den inte har registrerats av skaparen. Det fick den som köpte den här bilen, vars kaross var ett hopplock av många olika delar, erfara.

En riktig veteran när det kommer till att bygga egna fordon är Sven Grenholm från Umeå. I det här klippet från Motorblog of Sweden får vi följa hans arbete med att bygga en Ford av 1932 års modell.

En annan bilbyggare är Henrik Berglund, som en gång i tiden spelade i bandet Atomic Swing. Han berättar för Hela Hälsingland om sin bil: en Lotus Super Seven i glasfiber och aluminium, som han byggt helt själv. Under processen har han bl.a. lärt sig att svetsa och lackera.

En egen elbil?

Hur kommer då framtidens egen byggen att se ut? Kanske kommer de att likna forna dagars klassiker till det yttre, men med modern teknik på insidan. Idag, när datorerna är billiga och kan vara hus små som helst, är det ingen konst att datorisera det mesta. Det, i kombination med att kostnaderna för eldrivet snart kan sjunka, gör att vi troligen kommer att se riktigt intressanta självbyggen inom en snar framtid.