Byt till elbil

Idag finns många fördelar med att byta till elbil i stället för en bil med förbränningsmotor. Elbilen är förstås bättre för miljö och klimat, då den inte släpper ut koldioxid eller andra skadliga partiklar. Men den är också tystare och mer effektiv att köra, samt enklare att underhålla.

Genom att skaffa laddbox hos Terawatt kan du få en smidig och säker lösning för att ladda din nya elbil. Tack vare Klimatklivet får du halva kostnaden återbetald.

“Lär dig mer om bidragen du kan få för att installera laddbox i din villa, bostadsrättsförening eller fastighet.”, Läs mer om Terrawatt här.

Elbil miljövänligare än bensinbil

Electric,Car,Charging,On,Parking,Lot,With,Electric,Car,ChargingEnligt Finlands klimatpanel har elbilen mest utsläpp vid tillverkningen, men därefter har den stora fördelar i jämförelse med bensinbilen. Samma sak gäller bilens utgifter. I en jämförelse mellan medelstora bilar tar det under fem år tills utsläppen från elbilen är lägre än utsläppen från bilar med andra drivmedel. En ny rapport från “Transport & Environment”, en tankesmedja i Bryssel, visar också att elbilar som används i Europa släpper ut tre gånger lägre mängd koldioxid än dieselbilar och bensinbilar. Till och med elbilar byggda i Kina med lägre miljökrav som sedan körs med el från kolkraftverk släpper ut betydligt mindre än diesel- och bensinbilar.

Lägre driftskostnader

En elmotor är mycket mer effektiv än en förbränningsmotor, som förlorar 70 procent av bränslets energi i värmeform. Om du har möjlighet att ladda hemmavid kan du spara upp till sju kronor per mil på att välja en elbil. Det finns också andra ekonomiska fördelar, som att elbilen har lägre servicekostnader. Du behöver varken byta kamrem eller olja på en elbil, och slitage på transmission och motor är mindre, vilket resulterar i en längre livslängd på bilen.