De tio fulaste bilarna

Fordonsdesign handlar inte bara om estetik och aerodynamik. Det finns många andra värden som kan spela in också. Inte minst kan ett fordon se ut på ett visst sätt av ekonomiska skäl. Det innebär sällan att det blir vackert, vilket följande lista är ett bevis på. 

Reliant Robin

Att döpa ett bilmärke till ”Pålitlig” skulle för många signalera att de fordon som tillverkas där är allt annat än pålitliga. Företaget Reliant tillverkade modellen Robin, med vissa uppehåll, från 1973 till 2002. Karossen gjordes i glasfiber, och bilen hade i likhet med många andra av Reliants modeller tre hjul. Resultatet gjorde verkligen avtryck, men kanske inte på det sätt som tillverkarna hade hoppats.

Fiat Multipla

Man känner direkt igen en Fiat Multipla när man ser den. Detta beror framför allt på den märkliga ”bilring”, som löper under vindrutan. En del tycker att bilen ser ut som Kalle Anka, och Fiat ändrade designen under tidigt 00-tal.

Stout Scarab

Stout Motor Car Company har egentligen bara gått till historien för en sak, och det är modellen Scarab, en bil som var så mycket före sin tid att ingen uppskattade den. Det var en av de första bilarna med glasfiberkaross, monocoque-konstruktion och motorn längst bak. Idag betraktas den av många som världens första mini-van, och av vissa t.o.m. som en art déco-icon, men många tycker också att den är fruktansvärd.

Citroën 2CV

På 40-talet ställdes Citroëns ingenjörer inför utmaningen att skapa en bil för landsbygdens befolkning, som skulle uppfylla fyra villkor. Bilen skulle kunna frakta fyra lantarbetare och 50 kilo jordbruksvaror till marknaden i 50 km/h, den skulle gå att köra på leriga grusvägar, köra tio mil på tre liter bensin och klara att köra på en plöjd åker, med ägg i packningen, utan att dessa spräcktes. Inga resurser lades på något annat, och resultatet blev därefter.

Peel Trident

Peel Trident var en minibil för en person, som tillverkades av Peel Engineering Company på Isle of Man. Den kallas ofta för ett flygande tefat för vägbruk, och är ganska lik George Jetsons flygande bil.

Ford Edsel

Denna modell från 1958 var sin tids Fiat Multipla. Ford hade lagt ner miljoner dollar på utvecklingen av modellen, men den gick inte hem hos det sena femtiotalets bilköpare. När man ser fronten förstår man varför.

Ford Edsel från 50-talet

Studebaker Avanti

När man söker information om denna bilmodell på nätet hittar man ofta bilder i en gräslig caffè latte-nyans, som inte gör sig särskilt bra på någon bil. Extra dåligt gör den sig på Avanti, en bil som ser ut som att den saknar något. Det går dock inte riktigt att sätta fingret på vad.

Pontiac Aztek

Den som köper en SUV vill ge ett visst intryck med sitt fordon. Bilen ska utstråla någon form av kraft. Det behöver inte innebära att bilen är stor. Pontiak Aztek verkar designat med en helt annan tanke. Den är stor, men den ser mest av allt ut som en liten Citroën som har svällt.

AMC Pacer

Om Aztek ser ut att ha svällt ser Pacern ut som den har krympt, men bara till hälften. Underdelen ser oproportionerligt liten ut i förhållande till överdelen. Detta var ett medvetet val av formgivaren Richard Teague, som ville skapa en liten bil som ändå kändes stor.

Trabant

En del hårdnackade kommunister hävdar att det är Trabanten, inte Gulag-lägren, som gett deras ideologi dåligt rykte. Om man tittar på bilen tillräckligt länge vill man nästan ge dem rätt.

Övergiven Trabant