EU satsar på batterier

EU satsar miljarder på att olika batteriprojekt för att komma ikapp Kina som här ligger i framkant för nu har man nämligen insett vikten av att utveckla sig på detta område då framtiden är elektrisk – och för att kunna producera högkvalitativa bilar måste man även ha kompetensen, innovationen, tekniken och forskningen på sin sida.

Drömmen om den underhållsfria bilen kommer allt närmare ju mer tekniken utvecklas, och några som nu kommit till insikt med hur viktigt det är att kunna tillverka smartare och bättre batterier för att komma ikapp Kina är EU. Nu satsar man nämligen miljarder på olika typer av europeiska batteriprojekt och rykten säger även att det finns aktörer på marknaden som har planer på att bygga europeiska versioner av Teslas gigafabrik.

Statliga stöd till batterisatsningar

EU planerar enligt uppgift till Veckans Affärer att tillåta statliga forskningsstöd och även erbjuda flera miljarder euro till företag (eller konsortier) som har intentionen och avsikten att bygga just bygga europeiska versioner av Teslas gigafabrik. Till Financial Times säger EU:s energikommissionär Maros Sefcovic att man med säkerhet vet att framtiden är elektrisk och för att EU och övriga Europa ska komma ikapp Kina och Asien vad gäller batteriteknologi så måste man våga satsa, för det går inte att bygga nya modeller av högkvalitativa bilar om man inte har vad som krävs rörande kompetens, innovation och teknik. Han tillägger också att det idag finns fyra aktörer som har planer på att bygga egna versioner av Teslas gigafabrik. En av dessa är svenska Northvolt som nyligen tillkännagett de inledett samarbete med BMW och Umicore vilka just nu är i full färd med att bygga en anläggning i Polen som ska tillverka katodmaterial. Medstödet från EU kan den europeiska batterikunskapen och produktionen alltså snart att kunna mäta sig med den asiatisk om allt vill sig väl.