Flest lån går till bil

Vad lånar vi svenskar pengar till egentligen? Ny statistik visar att lån till bil är det absolut vanligaste.

BilköpNågonsin funderat över att ta ett blancolån för att köpa bil? Då är du långt ifrån ensam. Ny statistik som lånförmedlaren Advisa sammanställt med hjälp av en enkätundersökning visar att den vanligaste produkten vi väljer att köpa för lånta pengar är just en bil, skriver Göteborgs Posten. Av de 1 064 tillfrågade framkom nämligen att 40 procent finansierade bilköp, 22 procent betalade någon form av renovering, 8 procent valde att lösa andra lån, 6 procent sa sig köpa annan typ av fordon än bil och de sista 5 procenten använde sitt lån för att åka på semesterresor. Så fördomen om att man bara tar blancolån för att finansiera kommersiell konsumtion är alltså felaktig. Men oavsett vad man tar sitt lån till, bil som resa, finns en del saker att fundera över och tänka igenom.

Bäst att spara ihop pengarna själv

Har man drömmen om den där nya bilen så är det bästa sättet att få ihop finanserna till att köpa den genom att spara ihop pengarna på egen hand för att slippa hamna i skuld. Dock är det helt okej att ta ett lån om man så vill och kan, men då finns en del saker man bör tänka över. Till exempel skriver Svenska Dagbladet en del smarta tips att hålla i bakhuvudet såsom vikten av att jämföra, inte hoppa på första bästa lån och se till att man är på det klara med hur man kommer ha råd att betala tillbaka sitt lån, så det kan vara bra att lägga på minnet!

Att tänka på vid bilköp:

  • Inte köpa för dyr bil – kostnader som bensin, försäkring och underhåll bör räknas med i köpekostnaden.
  • Tänka på miljön – miljöbilar är visserligen dyrare i köpekostnad med är bättre för miljön och är därför en investering inte bara i din utan i jordens framtid.
  • Inte köpa bil om den inte behövs – en bil sjunker i värde direkt efter att du köpt den så om du inte planerar att använda din bil ofta kan det lätt bli ett onödigt köp.