Fördelarna med begagnad bil

Det finns flera fördelar med att köpa en begagnad bil. Du kan göra miljön en stor tjänst och samtidigt spara en hel del pengar.

När du ser en skylt som säger köp begagnad bil kan det löna sig att titta lite extra. Det går att göra riktiga fynd vid köp av begagnat. Men vilka fördelar finns det egentligen med att köpa en begagnad bil?

Fördelar för alla parter

I stort sett alla drar fördel av köp av begagnade bilar. Lite kort går det att säga att det finns tre större fördelar:

  • Köparen sparar pengar
  • Miljön tjänar på det
  • Billigare att reparera begagnat

Som köpare kan du ofta slås av att bilpriserna blir rejält höga. En ny bil kostar sällan under 100 000 kronor. Om du behöver en bil men inte har de pengarna, eller om bilen behövs akut kan det vara bättre att köpa begagnat. Du som köpare kan hitta en bil i riktigt fint skick för under 50 000 kronor och kanske till och med under 10 000 kronor om du är beredd att satsa lite på reparationer.

Miljö och bilar

Det talas ofta om att bilarna är ett stort hot mot miljön. Genom att du köper en begagnad bil slipper du den belastning det innebär att tillverka en helt ny sådan. Du kan återanvända det någon annan inte längre har nytta av. Dessutom kan du sedan antingen sälja bilen vidare eller se till att dess delar återanvänds på ett bra sätt.

Billigare och enklare reparationer

En begagnad bil är ofta billigare och enklare att reparera än en helt ny variant. Du kan många gånger inte byta glödlampor och annat på en ny bil själv, men på en äldre bil är det inga problem. Även när det gäller bromsbyten med mera kan du enklare klara av en begagnad bil. Till dem finns det flera instruktioner med mera att tillgå och du kan enkelt få tag i dem. Dessutom har du lättare att hitta billigare reservdelar på skroten och på bildelsdatabaser. När det gäller nya bilar måste du nästan alltid köpa helt nya delar, och det kostar.