Hur ska man tänka kring ljuskällor och lampor för olika bruk? Det hela beror på vad för situation och vad du ska göra, en lampa och ett ljus funkar helt enkelt inte för olika ändamål. Och var återvinns det som finns i våra lampor?
Det finns olika typer av ljuskällor och lampor som passar för olika ändamål. Hemma i vardagsrummet kanske det behövs läsljus vid fåtöljen och mysbelysning vid soffbordet. I en artikel i Sydsvenskan skrivs det mer utförligt om vikten av att välja rätt belysning när det skymmer. Det är nämligen så att bara för att lampan idag är miljövänligare än en glödlampa och dessutom energisnål så behöver inte ljuset vara dassigt eller i en kall rosa ton. Den optimala ljuskällan finns för varje enskild plats och situation. För att göra det lätt så kan en lista vara användbar här:
- Läsljus – välj lågenergi- eller led-lampor med 430 – 1000 lm/2700 – 4000 K
- Middagsljus – välj samma som ovan men en som går att dimra ner för att passa med stearinljus och romantisk stämning
- Matlagningsljus – Välj lågenergilampor eller lysrör med bra färgåtergivning i 750 – 1000 lm/2700 – 4000 K.
- Badrumsljus – välj halogen eller led-lampa med varmvit och starkt ljus för extra bra synlighet vid make-up. Tänk dock på att halogenlampan fasas ut nu.
I ett garage behövs det i stället Led-ljusrör som utgör det optimala ljuset för arbete och mek. Om ljuskällor och lysrör kan du läsa om bland annat här: https://www.elkatalogen.se/belysning/ljuskallor/led-lysror.html.
Mer kan återvinnas på plats i Sverige
Men var hamnar alla Sverige lampor och lysrör när de är använda och förbrukade egentligen? Ja om de återvinns korrekt vill säga, som de alltid borde men inte alltid gör. I Sveriges Radio skrivs det att energisnåla led-lampor med varmt och mysigt ske innehåller en form av sällsynt jordartsmetall. Det är ett slags lysrörspulver inuti lysröret. Men tyvärr så återvinns inte just detta i dagens läge i Sverige, men däremot så skickar alla lampor och lysrör som samlats in till en anläggning i Småland där de plockas isär och där det där sällsynta pulvret skickat sitt en anläggning för återvinning i Frankrike. Nu hoppas många att det kommer gå att återvinna detta även i Sverige i framtiden.
Trots detta missöde med återvinning i ett annat land är Sverige generellt väldigt duktigt på insamling och återvinning, i alla fall om en mäter hur mycket som samlas in i förhållande till det som säljs. Det samlas in ungefär 3 500 ton per år, en hel del med andra ord.