Nyheter inom transport och lager

Spännande saker händer nu när transport och lager är i fokus i både den lokala och den globala handeln. Vem hade kunnat ana att transportindustrin skulle bli en av de hetaste potatisarna 2018, och då handlar det inte bara om att byta ut bränslet mot miljövänligare utan också effektivisera rutter och annat för att skapa bättre kundkontakt. Här kan du läsa om vad för nytt som händer inom de lite tyngre bilarna – vi snackar lastbilar och lager.

Det är varken en nyhet för privatbilister och fordonsentusiaster att GPS-tekniken fullkomligt revolutionerat våra sätt att röra och orientera oss på vägarna. I första hand tänker vi väl oss att GPS:en gör det enklare för oss att nå slutdestination för våra resor, men vid närmare eftertanke revolutionerar det också vårt sätt att kunna planera våra rutter och därmed också köra grönare. Traxet App är en anpassad GPS-app för fleet management: den moderniserar transportsektorn både för anställda, arbetsgivare och kunder – och faktiskt också för miljön. Här kan du läsa om vad som händer för spännande inom detta område.

Moln och automatisering inom transport

Den hetaste konkurrensen inom transport och lager idag handlar om kundernas slutgiltiga val när de beställer en vara. Idag kan man hitta och jämföra priser på nätet i en så pass övergriplig omfattning att leverantörerna måste konkurrera både i tillgänglighet, billig frakt och snabb leverans. Allt fler har därför börjat med att integrera smart teknik för att möta kundernas förväntningar. Ett bra exempel är automatiserad lagerhantering, som du kan läsa om både i Dagens Handel, DI och Nörrkopings tidning. Det här är nämligen ett ämne som engagerar både stad och landsbygd – stad eftersom det är den köpstarkaste och köptätaste platsen och landsbygd eftersom mycket av lager och produktionen finns där.

Går det att automatisera vägarna? Ja, på sätt och vis går det. Genom att ha en effektiv GPS-lösning som kan räkna ut smartaste till- och frånrutten, där föraren kan hämta upp paket eller andra leveranser och där arbetsgivaren har en tydlig stuktur över förarens rutter går det att automatisera och effektivisera vägarna betydligt bättre.

Arbetet som lastbilschaufför

Att arbeta som lastbilschaufför är för många ett spännande yrke där man får utforska vägarna runtom i Sverige och ute i Europa. Man blir spindeln i ett gigantiskt nät av tillväxt och är själva nyckeln i handeln. Men det är också ett ensamt yrke med långa körsträckor som lätt kan trötta ut. Många som använder GPS-journaler vittnar om att de enklare kan strukturera upp turen, ta ut sina raster och får också en bättre kontakt med arbetsgivaren som enklare kan se när en rutt blir för lång eller liknande. Det är med andra ord underlättande även för den som arbetar inom transporten.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen närmre. Idag byggs det speciella elsträckor till lastbilarna som ska göra att klimatavtrycket på körningarna ska bli betydligt lägre. Än så länge är det bara testprojekt, men kanske är det inom några år en allt vanligare syn på våra svenska och europeiska vägar.