Redo för en underhållsfri bil?

Samtiden tar stormsteg mot framtiden. Så känns det hur som helst med den kulminerande utvecklingen för fordon på senaste tiden. Bilarna kör nu utan förare och är praktiskt taget underhållsfria – de är dessutom ordentligt mycket säkrare idag än för bara tio år sedan. Många drömmer om en självkörande bil som ser över sig själv och som dessutom laddas via hustaket (eller varför inte från själva vägen?). För många ter det sig som ren magi, men det är uppfinningsrikedom bakom framstegen.

Redan idag finns det riktigt schysst teknik som är i princip helt underhållsfri. Och det är inte alls magi det handlar om, utan helt enkelt bra och beständiga material och oljor som är så pass fina att de klarar sig utan hjälp. http://www.collycomponents.se/produkt/igus-iglidur/ är ett exempel på hur du får underhållsfria glidlager. Inte magi alltså, utan ren och skär uppfinningsrikedom.

Förr behövde glidlagret ständigt rengöras, och det var en procedur som både kostade tid och pengar. Hela tiden framställs nya alternativ som är lättare, smörjfria, smutsresistenta och som fungerar även i vätskor. Det framstegen hela tiden syftar till att utveckla är just det, att förenkla och effektivisera, och ständigt kommer nya uppfinningar ut på marknaden som testas, prövas, ”failar” och ibland, när det vill sig väl, funkar utomordentligt.

Innovationerna handlar om att göra det enklare

Vi vet ju redan att bilar idag är redo att inte behöva någon förare. Många drar sig nog för att prova självkörande taxibilar eftersom man helt enkelt inte litar på att ett datorsystem ska kunna köra en bil bättre än en människa. Men tvärtom är de otroligt mycket säkrare, eftersom den mänskliga faktorn kan räknas bort. Den mänskliga faktorn som har lång reaktionstid, har specifik dagsform, kan vara påverkade. Människor kan dessutom helt enkelt bara vara dåliga, hänsynslösa förare.

Dessutom arbetar man på många håll aktivt för att bilar ska kunna parkera sig själv, för att optimera ytor i parkeringshus. I Stuttgart kan man besöka ett parkeringshus där man helt enkelt placerar sin bil på en avställningsplats. Sedan parkerar den sig själv istället. När man ändå är där, varför inte bygga en väg som laddar sig själv och bilarna med solenergi? Det händer i den kinesiska staden Jinan just nu. Där har man nämligen enorma problem med den smutsiga luften. Ett liknande system finns i Japan, där man dessutom odlar svamp i skuggorna.

Kostnadseffektivt med underhållsfritt

Det är också en kostnadsfråga. Att kommunerna ser över olika alternativ till ”bilpooler” och elladdningssystem handlar inte bara om att rädda vår planet från kanske det största klimathotet i sin miljardlånga historia. Det är också mer kostnadseffektivt. Visst är vi många som älskar att mecka och skruva och känna, och det behöver inte vara slut med det bara för att man äger en praktiskt taget underhållsfri bil. Men samhället i stort vinner enormt om fler går över till de underhållsfria, nya bilarna. De är säkrare och billigare i drift. Nästan för bra för att vara sant.