Rulla mot en ljusare framtid

Här på bil- och listbloggen är vi tokiga i båda bilar och listor. Så nu kör vi en lista på varför xenonkit till bilen är tio gånger bättre än halogenlampor! Eftersom xenonlamporna är så energisnåla passar vi på att reda ut lite miljöfrågor samtidigt. Man behöver ju inte vara någon töntig skogsmulle bara för att man tänker lite grönt ibland… Men över till xenonlamporna! BAM!

För det första innehåller xenonlamporna ädelgas. Hur coolt är inte det? Mycket mer sci-fi än en vanlig glödlampa som ju faktiskt uppfanns på artonhundratalet. Man vill ju inte vara någon gammal mossig gubbe. De har riktigt låg energiåtgång. Smart va?

För det andra är ljusstyrkan snabbare än i vanliga lampor. Det ökar naturligtvis trafiksäkerheten. Mer och längre ljus.

För det tredje drar xenonlamporna mindre ström än traditionella lampor, men ger ändå mer ljus.

För det fjärde har de en livslängd på runt tvåtusen timmar till skillnad från vanliga lampor som har mellan 450 och 1000. Tvåtusen timmar! Det motsvarar mer än 83 dagar.

För det femte tål xenonlamporna tuffa tag. Bumpar, stötar, smuts och fukt – inga problem. Det är helt enkelt en lampa för den som inte är rädd för att skita ner sig.

Dags att sluta tveka? Xenonlamporna är här för att stanna. Det miljövänliga alternativet är alltid rätt.

…lite mer om bilar och belysning

Trafikverket genomförde under 2012 och 2013 ett projekt för att hitta det mest energisnåla sättet att belysa våra vägar. Syftet var också att utforma en modell för att samordna nationella nya försök med teknik. Projektet kallades Nytt ljus, och ibland Smart belysning på väg. Det är tecken i tiden på att belysningsfrågan och dess energisnålhet ligger i fokus – trafiksverige har skärpan inställd. Idag finns det ingen motsättning mellan energisnålhet och miljövänliga billar. Xenonlamporna är bara ett av tusentals exempel: den energisnåla bilismen är här för att stanna.

 Xenon_bildspelsbild3