Tillbaka till framtiden

Är flygande taxibilar något som kan bli verklighet på riktigt? Ja, om en får tro senaste visionerna från företaget Uber. Vad är tanken bakom detta och vad för fördelar menar bolaget att detta skulle medföra?

city-cars-traffic-lights-largeUber är världens högst värderade bolag när man räknar med det uppbackade riskkapitalet som finns bakom företaget. I nuläget är det värderat till hela 68 miljarder dollar enligt en artikel i Dagens Affärer. Men hur företaget påverkas av den oväntade utgången i det amerikanska presidentvalet är oklart, liksom för många andra bolag världen över. Nu visar det sig i alla fall att Uber har planer på inte bara fler förarlösa bilar utan även flygande fordon för snabbare transport till kunderna världen över. Robotar i både bil- och helikopterform med andra ord.

Flygande Uber-bilar i en framtid nära dig

De kommande fordonen är enligt skisser från företagets påminnande om helikoptrar i utformningen. De ska bland annat kunna lyfta och landa vertikalt, inte horisontellt som flygplan. Dessutom är de tänkta att gå på el och klara längre transportsträckor utan att behöva laddas, med beräkningar på ungefär 100 miles (16 svenska mil ca) mellan laddningarna. Om detta projekt skulle förverkligas innebär det bland annat att kunderna skulle slippa långsamma bilköer och snabbare transporter mellan näraliggande städer som har just hög trafik emellan sig. En resa mellan San Francisco och San José skulle enligt ett exempel kunna gå på bara 15 minuter i stället för över två timmar – som det tar med bil i dagsläget när det är trafikstockning och köer på vägarna. Men vem vet om det i stället skulle bli trafikstockning eller väntan i luften? Eller väntan på en ledig flygbil? Det är alla frågor som många säkerligen vill ha svar på innan de investerar pengar i projektet.

Taxitjänsten med de flygande transporterna kommer hela Uber Elevate enligt uppgifter, något som låter lite mer oskyldigt än det faktiskt innebär – nämligen att faktiskt flygas bort i en helikopterbil. Datorspelsvärlden tycks på något sätt plötsligt ha blivit verkligheten.

Som skrivits tidigare finns det flera utmanare till Uber i dagsläget, men kanske inga rivaler med lika storslagna och visionära planer som företaget besitter.