Tio saker du behöver när du ska meka

bil verktyg skiftnyckel

Det bästa som finns är att meka med bilar, det tycker i alla fall Tony Dahlberg och många andra. Och det är sannerligen populärt, och när man ska meka så kan man inte bara kasta sig in under huven utan rätt förberedelser. Här kommer en lista på tio saker du behöver när du ska meka!

  1. Du behöver bra kläder när du ska meka. Ett par rejäla arbetsbyxor, stadiga skor, en gammal urtvättad t-shirt eller kanske en flanellskjorta och gärna en keps. Klädd i detta är du redo att ta dig an mekandet!
  2. En bil att meka med. Det känns ju ganska självklart. Men kanske inte bilen som måste vara redo för avfärd om ett par timmar, utan snarare en bil som mest står och inte har någon tid att hålla. Den är bäst att meka med.
  3. En rejäl verktygslåda. Ja, du behöver allt från insexnycklar till bultdragare och en hel massa andra verktyg. En väl utrustad verktygslåda gör det mycket enklare att meka ordentligt.
  4. Kunskap! Antingen har du den sedan innan, eller så samlar du på dig den under mekandets gång. Det är ingen dum idé att skaffa sig en bok som handlar om den bilmodell man ska meka med.
  5. Tid. Det är inte alls särskilt kul att meka under tidspress, och det blir ofta fel om man försöker stressa fram något. Se därför till att göra det under en ledig söndag eller liknande, så du slipper bli störd.
  6. En bra plats att vara på. Är det skönt väder kan du stå ute, är det kallt eller mörkt behöver du en garageplats med bra belysning för att kunna meka ordentligt, för ingen vill ju stå ute och skruva i växellådan när det är minusgrader och mörkt.
  7. En vän! Det är roligt att ha en kompis som också är intresserad av bilar och att meka med sig, det ger både ett bra sällskap samtidigt som två huvuden ofta är klokare än ett. Och hen kanske är bättre än dig på vissa saker, och då kan ni hjälpas åt!
  8. Bra soundtrack. Eller ja, det kan faktiskt räcka ganska gott med att spela radio om det är ett program du tycker om, men för att komma i rätt stämning tycker vi att du ska välja en riktigt klassisk skiva, nämligen soundtracket från Galenskaparna & After Shaves serie Macken! Roy och Roger har en mack ihop…
  9. Olja! Det mesta som finns i en bils motor behöver emellanåt smörjas, och det är bra att ha olja till hands när du ska meka. Du hittar säkert flera olika bitar som mer eller mindre rostat fast som du behöver ge en ordentlig insmörjning.
  10. En pannlampa eller en ficklampa. Även om du är på en plats med bra belysning kan det finnas ställen i motorn där ljudet inte når fram, och då är det utmärkt att ha en pannlampa eller en ficklampa till hands, det underlättar något otroligt när du ska in på pilliga platser där du måste se ordentligt.