Tio skäl att intressera sig för bilar

Det händer att man som biltokig får försvara sig på fester och i andra sociala sammanhang. Att vara intresserad av bilar ses inte alltid med lika blida ögon som att intressera sig för konst, sport eller litteratur. I själva verket är det dock de med andra intressen som borde få försvara sig. Frågan är nämligen om det finns något som är så mångfacetterat, och säger så mycket om vårt samhälle, som bilen.

 

 1. Det är roligt att åka bil.
 2. Det är roligt att köra bil.
  Vrid upp volymen på stereon, backa ut ur garaget och ge dig ut på vägarna. Vare sig du spelar Riddarnas dans, Forgot about Dre eller Bad Moon Rising kommer du att tycka att det låter bättre i bilen än i vardagsrummet.
 3. Det är roligt att meka med sin bil.
  Det är alltid roligt att arbeta med händerna, men extra kul är det att arbeta med något som man använder nästan dagligen, som sin egen bil. Dessutom är det bästa sättet att se till att ens ögonsten får den kärlek den förtjänar.
 4. Utan bilar stannar Sverige.
  En stor del av svenskarna är beroende av bilen för att få vardagen att fungera. Det gäller framför allt de som bor på landet, men även i storstäderna finns det många som bor i områden där kollektivtrafiken inte fungerar.
 5. Bilar är kulturhistoria.
  En bil kommer alltid att säga en hel del om den tid då den tillverkades. Det gäller vare sig det rör sig om en gammal sportbil eller en masstilverkad bil tillverkad av ett modernt konglomerat som GM. Andra världskriget, oljekrisen, Sydkoreas förvandling från fattigt bondeland till rikt industriland; allt detta kan man se spår av i bilhistorien.
 6. En bil säger något om de land där den tillverkades.
  Den som jämför italienska sportbilar med brittiska dito, eller med brittiska trehjuliga ekonomibilar, kommer att lära sig en hel del om skillnaderna mellan de två länderna.
 7. Bilar är vackra.
 8. Bilar är fula.
  Det fula kan vara minst lika intressant som det vackra. Ibland är det rent av mer intressant.
 9. Bilar förändrar samhället.
  Den som studerar en stadskarta kan nästan direkt se, enbart genom att titta på gatunätet, under vilken period olika stadsdelar är byggda. Användandet av bilar har varierat genom den moderna historien, och det har satt sina fysiska spår i samhället omkring oss.
 10. Visa mig din bil och jag ska säga dig vem du är!